Zwitserland schort verkoop van Volkswagens op | Dieselgate | De Morgen

Zwitserland zet de verkoop van wagens met een VW-dieselmotor tijdelijk stop na de controverse over geknoei met die motoren voor emissietests. De beslissing…

Source: Zwitserland schort verkoop van Volkswagens op | Dieselgate | De Morgen

Zwitserland zet de verkoop van wagens met een VW-dieselmotor tijdelijk stop na de controverse over geknoei met die motoren voor emissietests. De beslissing heeft gevolgen voor 180.000 onverkochte of niet-geregistreerde wagens in de Euro5-emissiecategorie, meldt de BBC.

Het verbod werd gisteren aangekondigd door het Zwitserse ministerie van Verkeer.

Eerder deze week gaf Volkswagen, ‘s werelds grootste autobouwer, al toe dat het in de VS valsspeelde met emissietests. Er wordt nu vermoed dat de constructeur ook in andere regio’s sjoemelde met die tests.

Het schandaal deed eerder deze week de kop rollen van Volkswagen CEO Martin Winterkorn, die woensdag ontslag nam en opgevolgd werd door Matthias Müller.

Het onderzoek naar de omvang van het schandaal loopt inmiddels wereldwijd gevoerd. Tegenover de BBC verklaarde het Amerikaanse ministerie van Justitie al dat het de krachten met milieubescherming zou bundelen om de praktijken bij Volkswagen te onderzoeken.

“Ten gronde onderzoeken”

Ook in Zwitserland loopt het onderzoek nu dus. Het ministerie van Verkeer verklaarde dat de 1.2-liter, 1.6-liter en 2.0-liter dieselmotoren van andere wagens in het Volkswagengamma (Audi, Skoda en Seat) eveneens betrokken kunnen zijn.

De authoriteiten hebben een taskforce opgericht die de zaak ten gronde moet uitspitten. Het opgelegde verbod op VW-verkoop geldt evenwel niet voor auto’s die al in omloop zijn, of voor wagens met motoren in de Euro6-emissiecategorie.