ZOMERBLOG: Schaliegas drukt chemische industrie terug in puberteit – Utilities

ZOMERBLOG: SCHALIEGAS DRUKT CHEMISCHE INDUSTRIE TERUG IN PUBERTEIT

woensdag 13 augustus 2014 Wim Raaijen 1 reactie

Nog niet lang geleden leek de chemische industrie eindelijk een mantra gevonden te hebben waarmee ze voor de dag kon komen. Ze kon immers  oplossingen bieden voor een duurzamere toekomst. Lichtere auto’s. Betere materialen voor zonne- en windenergie. Interessante innovaties op het gebied van voedselvoorziening. Het klonk als een volwassen industrie die haar verantwoordelijkheid wilde nemen. De opkomst van schaliegas lijkt de chemie echter weer met volle kracht  terug te drukken in de puberteit.

De laatste decennia waren er steeds minder grote investeringen in de Amerikaanse chemische industrie. Net als in de Europese industrie waren er de tekenen van een volwassenheid. Eerder bestendiging dan groei. Bijna onvermijdelijk.

De schaliegasrevolutie heeft de boel echter behoorlijk in onbalans gebracht. Niet alleen zorgde schaliegas voor lagere energieprijzen in de VS, wat op zich al een belangrijke vestigingsfactor is, ook  levert de schaliegaswinning nieuwe grondstoffen op voor de chemie. Daarbij gaat het niet alleen om methaan, maar ook om andere koolwaterstoffen die bij de winning van het Amerikaanse schaliegas vrijkomen.

 

Jaartje of dertig

Inmiddels zijn al verschillende krakers omgebouwd om een groot percentage aan schaliegassen als feedstock in te zetten in plaats van aardolie. Denk bijvoorbeeld aan de enormee kraker van BASF en Total in Port Arthur. En het lijken vooral Chinese bedrijven die nu de volgende stap gaan zetten. Twee Chinese bedrijven willen gigantische methanolfabrieken bouwen aan de Amerikaanse Gulf Coast. Het zou om miljardeninvesteringen gaan en de methanol, dat wordt geproduceerd uit goedkoop schaliegas, moet na transport als grondstof dienen van de productie van olefinen  in China.

Wat me op het moment eigenlijk het meeste verbaasd is dat grote mondiaal opererende chemische bedrijven, die juist om bekend staan om hun degelijkheid en visie op de langere termijn, zich zo van het padje laten brengen door schaliegas. Zodanig dat ze als pubers vooral oog lijken te hebben voor de achtbaan van de kortere termijn, terwijl het de chemische industrie traditioneel  om investeringen gaat die nog wel een jaartje of dertig mee moeten. Dat ze zich zo weer vol in de fossiele grondstoffen laten drukken.

 

Prachtige kans

Een teken van volwassenheid is toch dat je je niet gemakkelijk gek laat maken? Dat je het overzicht behoudt. Dat je nu ook al ziet dat schaliegas door de VS binnenkort geëxporteerd gaat worden in de vorm van LNG. dat de eerste vergunningen daarvoor momenteel worden afgegeven. Dat het dus allerminst zeker is dat schaliegas in de VS zo goedkoop blijft, zoals nu. Dat er straks chemische installaties in de VS staan die uiteindelijk niet of nauwelijks goedkoper produceren dan in de rest van de wereld. Dat de mondiale chemie dan wel een prachtige kans heeft gemist om veel structurelere maatregelen te nemen op het gebied van energie-efficiëntie en verduurzaming.

 

Gewoon omdat energie en  grondstoffen ergen tijdelijk goedkoper waren. Puberaler kun je het bijna niet krijgen.

via ZOMERBLOG: Schaliegas drukt chemische industrie terug in puberteit – Utilities.