Zo wil Jeff Bezos The Washington Post door het digitale tijdperk loodsen – Media – De Morgen

Washington Post-eigenaar en Amazonbons Jeff Bezos heeft concrete plannen op tafel liggen om van The Washington Post een digitaal merk te maken. Eerste wapenfeit: wissel van de wacht bij de uitgever van de krant.

 

Volgens de hoofdredacteur van The Post is het digitale lezerspubliek van de krant al ineens versterkt door de aanwerving van de nieuwe uitgever

Jeff Bezos stuurt uitgeefster Katharine Weymouth de laan uit en laat haar vervangen door Frederick J. Ryan Jr. Die laatste was jarenlang de grote baas en mede-oprichter van de Amerikaanse politieke site Politico. Hij moet het bereik van The Washington Post vergroten door de digitale initatieven van het merk uit te bouwen.

Sinds Bezos de krant heeft overgenomen, haalde hij tientallen nieuwe journalisten en reporters in huis en lanceerde de krant verschillende nieuwe digitale initiatieven. Ryan, die jarenlang werkte onder president Reagan, moet die strategie verder verfijnen. Zijn aanstelling onderstreept het verlangen en de vastberadenheid van de krant om een groter nationaal en internationaal publiek uit te bouwen, schrijft Washington Post zelf.

Inzetten op de ochtend

Ryan sprak de redactie van de krant deze week toe en zei dat zijn journalisten de veranderingen in de sector moesten omarmen door in te zetten op een “groeistrategie”. Ryan ging niet in detail in op de plannen die Bezos met de krant heeft, in de vrees de concurrentie zo voorsprong te geven, maar lichtte wel een tip van de sluier op.

Zo prees hij een aantal recente initatieven, waaronder het initiatief om op een agressieve manier meer lezers aan te trekken in de ochtend. Dat tijdstip wordt voor nieuwsmedia steeds belangrijker, omdat veel mensen dan intensief bezig zijn met hun smartphone en mobiel nieuws raadplegen.

Martin Baron, de hoofdredacteur van The Washington Post, kondigde Ryan aan met de spitse opmerking dat door de nieuwe aanwerving al ineens het digitale lezerspubliek van de krant was versterkt.

Verzuurd

De relatie tussen de ontslagen uitgeefster Weymouth en Bezos zou al een tijdje verzuurd geraakt zijn. Tegen vrienden zou ze klagen dat ze moeite had om met de Amazon-CEO in contact te komen en dat die niet inging op haar verzoeken om contact op te nemen.

Weymouth is verrast door de timing van Bezos. “Hij zou uiteraard uiteindelijk zijn eigen team aanstellen”, beseft ze. “Wanneer mensen een bedrijf overkopen blijft het huidige team zelden langer dan een jaar aan. Ik had gewoon verwacht om tenminste dit jaar af te maken. En we zijn nu bezig aan een fantastisch jaar.”

Als eerste op de hoogte van nieuws en leuke aanbiedingen? Meld u aan voor de

via Zo wil Jeff Bezos The Washington Post door het digitale tijdperk loodsen – Media – De Morgen.