Vlaamse regering legt onderwijstijdschrift Klasse lam | Onderwijs | De Morgen

Vanaf 1 januari verschijnen de tijdschriften Klasse, Klasse voor Ouders, Maks! en Yeti niet meer. De reden? De zware besparing die de Vlaamse regering aan de redactie van de tijdschriftenreeks oplegt. “50 procent besparen en een printbudget van 0 euro”, zo luidt het pijnlijke verdict.

De zware besparingen die de nieuwe Vlaamse regering aan de redactie van Klasse oplegt, worden het tijdschrift volgend jaar fataal. In totaal moet er 50 procent bespaard worden, wat concreet wil zeggen dat het printbudget tot 0 euro wordt teruggebracht. Doordat het volledige budget voor de druk en verzending van de tijdschriften in één klap verdwijnt, vallen ook de broodnodige advertentie-inkomsten voor het blad weg.

“Met die inkomsten betalen we onder andere onze websites, de Leerlingenkaart en de Lerarenkaart, de voordeelkaart voor elke Vlaamse leraar”, laat Pieter Lesaffer, hoofdredacteur van Klasse, horen.

Besparing die geen besparing is

Klasse is niemands spreekbuis, maar een platform waar vele sprekers elkaar ontmoeten

Dirk van Damme, OESO

Wat de redactie van Klasse vooral verwondert aan de strenge besparingsmaatregel is dat de afvoering van hun magazine voor de regering op lange termijn net op extra kosten zal uitdraaien. Want wat is het alternatief om de communicatie in de onderwijssector gaande te houden? “Gaat men vanuit de overheid nieuwe initiatieven opzetten? Of gaat men voortaan alles via de post regelen misschien?” Zo klinkt het schamper bij Lesaffer. “Al die dingen kosten veel meer dan het in stand houden van ons tijdschrift.”

Crevits wil Klasse op papier én digitaal

Onderwijsminister Hilde Crevits had donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement nog laten verstaan dat zij wel een toekomst zag voor de papieren magazines. Ze opperde om Klasse voor leraren zes keer digitaal en vier keer op papier te laten verschijnen. “Een papieren versie is zeker aan het begin van het schooljaar belangrijk, en zo zijn er nog een paar momenten. Klasse voor ouders zou ook op die manier kunnen, deels op papier, deels digitaal.”

Volgens hoofdredacteur Pieter Lesaffer is er met het huidige budget echter geen andere mogelijkheid dan de papieren Klasse’s te schrappen.

De redactie denkt nu na over digitale toekomstmogelijkheden. “Of dat in de vorm van een digitaal magazine of enkel in de vorm van een website is, moet nog worden uitgeklaard”, zegt Lesaffer.

Minister van Onderwijs Crevits laat intussen op twitter verstaan dat ze bereid is tot verder overleg.

via Vlaamse regering legt onderwijstijdschrift Klasse lam | Onderwijs | De Morgen.