Vierhonderd voltijdsbanen weg bij De Persgroep/Wegener | Media | De Morgen

Bij De Persgroep/Wegener verdwijnen in totaal 400 voltijds equivalenten, waarvan 275 het rechtstreekse gevolg zijn van de overname van het Nederlandse Wegener door het Belgische mediabedrijf De Persgroep. Dat heeft de journalistiek directeur van de nieuwe combinatie AD/regiogroep Erik van Gruijthuijsen bekendgemaakt.

“Het gaat om een forse ingreep, maar tegelijk investeren we 20 miljoen euro in digitale verbeteringen, maken we een dikkere krant en bieden de lezers een magazine. We zetten alles op alles om de digitalisering te laten renderen”, aldus Van Gruijthuijsen.

Op de redacties verdwijnen door de overname 93 banen, het overige deel betreft sales en marketing en ondersteunende functies.

De komende periode zal worden bekeken hoe met de boventallige functies wordt omgegaan, aldus de onderneming, die onder de naam De Persgroep Nederland verdergaat. De 275 banen die worden geschrapt, komen bovenop de al lopende reorganisaties binnen Wegener. Naar verwachting verdwijnen er meer banen bij Wegener dan bij De Persgroep.

Wegener is uitgever van onder meer Nederlandse regionale kranten als de Stentor, de Gelderlander, De Twentsche Courant Tubantia, het Eindhovens Dagblad, BN DeStem en PZC. Het bedrijf heeft al lange tijd last van een dalende omzet, mede als gevolg van dalende advertentie-inkomsten. Mecom, de huidige eigenaar van Wegener, leed daardoor een nettoverlies in de eerste helft van dit jaar van ruim 3 miljoen euro.

 

 

Kwaliteit

Ons startpunt is investeren in de redactionele kwaliteit, want dat is het bestaansrecht van onze merken

Christian Van Thillo, De Persgroep

In de fusieplannen zijn in totaal 2.943 voltijdsbanen opgenomen, waarvan bijna 1.400 op de redacties. Met de samenvoeging worden elf nationale en regionale nieuwsmerken, meer dan 150 lokale weekkranten en vijf puur digitale merken gebundeld.

“Ons startpunt is investeren in de redactionele kwaliteit, want dat is het bestaansrecht van onze merken. Daarnaast moeten we kijken hoe onze nieuwsproducten slimmer kunnen aansluiten op de veranderende consumentenbehoefte”, aldus Christian Van Thillo, topman van De Persgroep.

De Persgroep maakte afgelopen juni bekend Mecom, moederbedrijf van Wegener, te willen overnemen. De deal is nog onder voorbehoud van goedkeuring van concurrentiewaakhond ACM. Een besluit hierover wordt uiterlijk eind januari verwacht.

De Persgroep is in Nederland al eigenaar van de Volkskrant, AD en Trouw. Het concern haalde vorig jaar een totale omzet van ruim 900 miljoen euro.

Vakbonden “in shock”

De krimp gaat ten koste van de onafhankelijke informatievoorziening en de nieuwsvoorziening naar de lezers

Hans de Jong, De Unie

De vakbonden vrezen dat de banenreductie ten koste gaat van de kwaliteit van de regionale journalistiek in Nederland. “Dit is meer een reorganisatie en een kostenbesparing dan een verbetering van de redacties van de kranten die De Persgroep gaat overnemen”, zo reageert de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Wij zijn in shock en ook verrast”, zegt NVJ-bestuurder Annabel de Winter. “Wij hadden van topman Christian Van Thillo een investering en versterking van de regionale journalistiek verwacht, niet zo’n platte reorganisatie.” De NVJ vraagt zich dan ook af hoe de kranten van Wegener er straks uit gaan zien.

Ook andere vakbonden spreken van een zorgelijke ontwikkeling. “De krimp gaat ten koste van de onafhankelijke informatievoorziening en de nieuwsvoorziening naar de lezers”, zegt Hans de Jong van De Unie. Hij wijst erop dat er binnenkort weer provinciale verkiezingen aankomen, waarbij de kranten een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. De Unie gaat zich er hard voor maken dat gedwongen ontslagen zo veel mogelijk worden voorkomen.

Volgens FNV KIEM zijn gedwongen ontslagen helemaal niet nodig, omdat De Persgroep financieel een gezond bedrijf is. “Ik kan en wil niet verkopen aan mijn leden dat ontslagen niet te vermijden zijn. Daar is financieel en sociaaleconomisch geen reden toe”, zei vakbondsbestuurder Bernard van Iren. Met een goede vrijwillige vertrekregeling en ouderenregeling kan De Persgroep ervoor zorgen dat “voldoende mensen hun vinger opsteken om daar gebruik van te maken”, meent hij.

via Vierhonderd voltijdsbanen weg bij De Persgroep/Wegener | Media | De Morgen.