TV-presentator Brian Williams overdreef ook gevaren Katrina | Buitenland | De Morgen

De omstreden NBC-presentator Brian Williams is vandaag verder in de problemen gekomen. De manager van het Ritz Carlton-hotel in New Orleans, waar Williams in 2005 verbleef ten tijde van de orkaan Katrina, weerspreekt een aantal van zijn beweringen in de krant The Washington Post. Zo zou het hotel nooit zijn aangevallen door bendes.

De NBC-presentator poseert in een overstroomde straat in de door Katrina getroffen stad. ┬ęGETTY

Williams, presentator van Amerika’s best bekeken NBC-nieuwsprogramma ‘Nightly News’, is sinds eind vorige week met verlof na een schandaal over zijn Irak-verslaggeving in 2003. Hij was gedwongen zijn excuses aan te bieden nadat Amerikaanse militairen hadden tegengesproken dat Williams tijdens de invasie in een helikopter zat die was beschoten en een noodlanding moest maken. In werkelijkheid was de verslaggever in een andere helikopter die zich op een uur vliegen bevond van het getroffen toestel. Deze helikopter werd nooit geraakt.

NBC onderzoekt nu het werk van Amerika’s bestbetaalde nieuwspresentator, waaronder ook zijn Katrina-verslaggeving. Williams claimde onder andere in interviews de afgelopen jaren dat hij indertijd, vanuit zijn kamer in het Ritz Carlton, een lijk voorbij zag komen in de overstroomde straat. Ook beweerde hij dat “gewapende bendes het hotel hadden bestormd, zwaaiend met wapens”. Ook “terroriseerden” ze de gasten. Volgens Williams had hij verder geen medicijnen in het hotel in de wijk French Quarter.

Maar Myra DeGersdorff, toen manager van het luxehotel, ontkent vandaag voor het eerst de beweringen van Williams. Volgens haar werd het hotel nooit bestormd door bendes. “Misschien herinnert hij het zich niet meer goed”, zegt DeGersdorff vandaag in The Washington Post. De manager zegt dat individuele plunderaars wel “meerdere malen” probeerden binnen te komen, maar dat dit nooit lukte. Nadat ze een keer een deur hadden geforceerd, zegt ze, werden ze “onmiddellijk” eruit gegooid.

Dysenterie

Het is mogelijk dat hij een lijk heeft gezien. Maar ik denk niet dat het in de French Quarter was. De wijk werd overstroomd door slechts centimers water

Myra DeGersdorff, gewezen manager van het luxehotel

DeGersdorff ontkent ook dat een van haar gasten in de 452 kamers indertijd dysenterie had. Williams zei in 2007 dat hij dysenterie had opgelopen in New Orleans en “geen medicijnen had, niets”. In werkelijkheid, aldus de manager, was in het hotel een verpleegpost ingericht met meer dan twaalf artsen. Er waren volop medicijnen, afkomstig van een Walgreens-apotheek vlakbij het hotel.

“Het is mogelijk dat hij een lijk heeft gezien”, zegt DeGersdorff over Williams claim van een lijk drijvend in de straat. “Maar ik denk niet dat het in de French Quarter was. De wijk werd overstroomd door slechts centimers water.”

De hotelmanager zegt nu voor het eerst te horen van de spannende Katrina-beweringen van Williams. De afgelopen jaren zou ze hebben gemist wat de presentator in interviews allemaal claimde te hebben meegemaakt. Williams zegt dat hij uiteindelijk het hotel wist te verlaten in een terreinwagen die klaar stond om te vertrekken. “Aan de overkant stond een bende, gereed om de auto af te pakken”, aldus de presentator.

NBC beraadt zich over de toekomst van Williams, die dagelijks zo’n tien miljoen kijkers trok. Een groot probleem nu is zijn betrouwbaarheid. Uit een onderzoek gisteren bleek dat de NBC-anchor op plaats 835 was beland van Amerikanen die door het publiek worden vertrouwd. Voor het schandaal stond Williams op plaats 23.

via TV-presentator Brian Williams overdreef ook gevaren Katrina | Buitenland | De Morgen.