Toch schaliegas in Nederland

ROTTERDAM – Binnen 5 jaar beschikt Nederland mogelijk over schaliegas uit Amerika. Een groot aantal Europese energiebedrijven heeft recent contracten afgesloten om schaliegas af te nemen in de VS.

Ze willen het als LNG (vloeibaar gas) verschepen. Onder die bedrijven zijn Eon en GDF Suez, die beiden toegang hebben tot het Nederlandse gasnetwerk.

‘Bizar’

Kim Schoppink, programmaleider klimaat en energie bij Greenpeace, noemt het ‘bizar’ dat schaliegas zo toch ons land binnen kan komen. In Nederland wordt nog volop gediscussieerd over de vraag of schaliegas wel wenselijk is. Na fel protest in gebieden die in beeld waren voor proefboringen, zijn die boringen opgeschort. Schoppink: “We willen niet in onze eigen achtertuin naar schaliegas boren omdat dat schadelijk is voor het milieu. Maar als dat ergens anders gebeurt, vinden we dat blijkbaar prima.”

Ook in de VS is schaliegas omstreden. Het wordt gewonnen door fracken. Daarbij wordt gesteente onder hoge druk afgebroken. Critici stellen dat dat het milieu schade berokkent, bijvoorbeeld door bodem- en watervervuiling. Ook zou de kans op aardbevingen toenemen.

Wettelijk is schaliegasimport niet verboden. Bij gasinvoer wordt niet gekeken naar de oorsprong.

Transportroutes

Er zijn 2 transportroutes waarlangs schaliegas rechtstreeks Nederland binnen kan komen: via Rotterdam en Groningen.

In de Gate-terminal in Rotterdam kan LNG worden omgezet in ‘normaal’ gas, waarna het de leidingen in gaat. Het Duitse energiebedrijf Eon is een van de vaste leveranciers van Gate. Eon kan naar verwachting vanaf 2020 LNG leveren vanuit een Canadese haven, die voor een deel wordt gevoed met schaliegas.

Het Franse GDF Suez beschikt naar verwachting al een jaar eerder over Amerikaans schaliegas.

GDF is een van de partijen die in de Groningse Eemshaven een terminal ontwikkelt die schepen van LNG gaat voorzien.

Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks, werkt aan een wet die het consumenten mogelijk maakt een leverancier te kiezen die géén schaliegas levert. “Dit is een extra reden om die wet er snel doorheen te krijgen.”

Voorstanders

De import van Amerikaans gas kent ook voorstanders. Volgens hen vermindert het de afhankelijkheid van Rusland. Als er meerdere aanbieders zijn, heeft de EU meer onderhandelingsmacht ten opzichte van de Russen.

via Toch schaliegas in Nederland.