Terreur in Frankrijk

In de nasleep van de aanval op de redactie van Charlie Hebdo roept het stripfestival van Angoulême een prijs voor vrije meningsuiting in het leven. Dat meldt Le Monde. De “Prix Charlie de la liberté d’expression” zal jaarlijks aan een tekenaar worden uitgereikt die haar of zijn werk niet in volledige vrijheid kan uitoefenen.

Van 29 januari tot 1 februari vindt voor de 42e keer het Internationaal Stripfestival in de Franse stad Angoulême plaats. In het licht van de aanslag gericht tegen de redactie van Charlie Hebdo heeft de organisatie van het festival beslist de “Prix Charlie de la liberté d’expression” in het leven te roepen.

Het is de bedoeling de prijs jaarlijks uit te reiken aan een cartoonist, strip- of andere tekenaar die haar of zijn werk niet in volledige vrijheid kan uitoefenen. “De dag dat alle tekenaars wereldwijd zich vrij kunnen uitdrukken, houdt deze prijs weer op te bestaan”, vertelt de organisatie aan Le Monde. “Er is nog een toekomst.”

Tijdens de komende editie van het festival vinden verschillende evenementen plaats met de vrije meningsuiting als centraal thema. Net zoals VRT-collega Rudi Vranckx bij ons doet, roept het festival iedereen ook op cartoons in te sturen om extremisme aan de kaak te stellen.

via Terreur in Frankrijk.