Sociaal bloedbad bij Frankfurter Allgemeine en bij Libération – Media – De Morgen

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung lijdt verlies en dus moet er worden bespaard. Maar liefst 200 banen verdwijnen. Gisteren kondigde de Franse krant Libération ook al een ontslagronde aan, goed voor 93 banen die worden geschrapt.

De afvloeiingen bij de FAZ worden gespreid over de volgende twee à drie jaar. Op de redactie verdwijnen 40 jobs, de rest in ondersteunende diensten. De uitgever hoopt zo tegen 2017 meer dan 20 miljoen euro te besparen. “We moeten onze kostenstructuur aanpassen aan de veranderende omgeving, om de economische leefbaarheid op lange termijn te kunnen garanderen”, verklaarde de directie.

Men hoopt de herstructurering vooral via natuurlijke afvloeiingen te realiseren. Bij FAZ werken nu nog 900 mensen, onder wie 400 redacteurs in loondienst.

Van 180 naar 130 journalisten bij Libération

Maandag kondigde de Franse krant Libération al een zware herstructurering aan. Daar verdwijnen 93 banen of één job op drie. De redactie is er zwaarder getroffen: van de huidige 180 journalisten wil men er nog 130 overhouden, door de online en papieren versie samen te voegen. “De crisis treft de kranten keihard. We moeten het aantal effectieven aanpassen, zoals vele kranten in de wereld ook al deden”, zei uitgeversdirecteur Laurent Joffrin. Het gaat om de zwaarste herstructurering ooit bij Libération.

De Franse krant wordt ook inhoudelijk hervormd, met een nieuwe formule tegen begin volgend jaar. Alle artikels zullen online beschikbaar zijn, tegen betaling. De directie wil ook op zoek naar nieuwe activiteiten, zoals een forum en bijlagen. Libération hoopt met deze maatregelen tegen eind 2015 weer winst te maken.

via Sociaal bloedbad bij Frankfurter Allgemeine en bij Libération – Media – De Morgen.