Shell op de zuinige toer: weer twee grote velden schaliegas VS eruit

Shell op de zuinige toer: weer twee grote velden schaliegas VS eruit

Gepubliceerd: 14 augustus 2014 15:20 | Laatste update: 14 augustus 2014 15:21

Shell-topman Ben van Beurden. Foto EPA

Topman Ben van Beurden van Shell maakt vaart met de plannen om onrendabele activiteiten van de energiereus af te stoten. Shell verkoopt twee gasvelden in de Verenigde Staten voor in totaal 2,1 miljard dollar (1,56 miljard euro) in contanten en neemt daarbij ook schaliegrond over.

Dat maakte Shell donderdag bekend.

Shell verkoopt zijn gasveld in Pinedale in Wyoming aan Ultra Petroleum voor 925 miljoen dollar en krijgt in ruil ook schaliegrond in Pennsylvania. Daarnaast doet Shell zijn gasveld in Haynesville in Louisiana over aan Vine Oil & Gas en de investeringsmaatschappij Blackstone voor 1,2 miljard dollar.

Onrendabele activiteiten afstoten

Topman Van Beurden, de Nederlander die Shell sinds begin dit jaar aanstuurt, heeft één mantra: alle relevante bouwstenen van het bedrijf onder de loep nemen en strenger dan voorheen beoordelen: is de activiteit competitief en winstgevend genoeg? Wat zijn de groeivooruitzichten en hoeveel geld moet ernaar toe? Zijn er twijfels, dan moet stoppen of verkopen een serieuze optie zijn.

Voor de komende twee jaar wil topman Van Beurden afscheid nemen van olie- en gasactiviteiten die voor zo’n 15 miljard dollar in de boeken staan. Voor Shell gaat het dan om iets minder dan 10 procent van de bedrijfsportefeuille.

Al eerder schaliegasgebied verkocht

De verkopen van donderdag vormen niet de eerste ingreep in de VS dit jaar. In mei verkocht het energieconcern al bijna 43.000 hectare grond in het schaliegebied Eagle Ford voor circa 639 miljoen dollar. De transactie volgde op afschrijvingen ter waarde van ruim 2 miljard dollar op eigendommen in de VS.

De afgelopen maanden kondigde Shell onder meer aan een olieraffinaderij in Australië te verkopen, alsook 870 pompstations in dat land. In Nederland saneert het energieconcern bij de raffinaderij in Pernis, waar 70 banen verdwijnen.

via Shell op de zuinige toer: weer twee grote velden schaliegas VS eruit.