Raad van bestuur VRT stapt naar arbitragecommissie

De raad van bestuur van de VRT stapt naar de arbitragecommissie. De raad vindt dat de Vlaamse regering de beheersovereenkomst eenzijdig heeft verbroken. De raad van bestuur en de directie van de VRT zaten samen om de gevolgen van de besparingen bij de openbare omroep te bespreken.

De openbare omroep moet volgend jaar 22 miljoen euro besparen. Tegen 2019 loopt dat bedrag op tot 39 miljoen euro, twaalf procent van de overheidsdotatie. Volgens de raad van bestuur van de VRT passen de besparingen weliswaar in een budgettaire context waarbij inspanningen worden gevraagd aan iedereen, maar is de gevraagde inspanning toch zwaarder dan gemiddeld.

De raad van bestuur vindt ook dat de Vlaamse regering eenzijdig heeft ingebroken in de beheersovereenkomst, die de opdracht en de middelen voor de openbare omroep vastlegt. De raad heeft daarom beslist om naar de arbitragecommissie te stappen. De arbitragecommissie is een soort verzoeningsorgaan tussen de VRT en de Vlaamse regering.

Donderdag overleg tussen directie en vakbonden

De raad van bestuur heeft de directie de opdracht gegeven om een aangepast toekomstprogramma uit te werken. De bezuinigingen zullen een aanzienlijke impact hebben, zegt Luc Van den Brande (CD&V), voorzitter van de raad van bestuur.

“Als je voor een dergelijke oefening staat, dan moet je vaststellen dat dat niet alleen op efficiĆ«ntie kan gebeuren, maar dan zal dat ook een rechtstreekse invloed hebben op het aanbod. We proberen alles te doen om de invloed op het personeel zo minimaal mogelijk te houden”.

De raad van bestuur vraagt een evenwichtige verdeling tussen besparen in het aanbod en op het personeel. Hoeveel personeel er mogelijk zou moeten afvloeien, is nog niet duidelijk.

De vakbonden pleiten voor een behoud van de huidige 2.338 voltijdse equivalenten. Dat zeggen ze in een brief, die ze voor aanvang van de vergadering hebben afgegeven aan de raad van bestuur. “Samen met andere getroffen instellingen zal het VRT-personeel actie blijven voeren tegen de besparingen. Een hete herfst brengt hopelijk terug wat warmte in dit huis”, klinkt het.

Donderdag hebben de vakbonden een overleg met de directie.

via Raad van bestuur VRT stapt naar arbitragecommissie.