Politicoblog krijgt Europese evenknie in Brussel – Binnenland – De Morgen

De journalistieke blog Politico, gespecialiseerd in verslaggeving over alles wat ook maar in de buurt van Amerikaanse politiek komt, breidt uit naar Europa. Dat liet het bedrijf vandaag weten aan zijn werknemers.

De uitbreiding van de Amerikaanse richting de Europese politiek komt er in samenwerking met het Duitse mediaconcern Axel Springer. CEO Jim VandeHei maakte dat vandaag bekend op de redactievloer. “Dit is de start van een heel belangrijk project. Het gaat om een 50-50-joint venture tussen Axel Springer en Politico.” Het Europese hoofdkwartier komt in Brussel te liggen en zal voornamelijk focussen op de politiek en het beleid van de Europese Unie. Meer details zullen in de komende weken volgen, maar volgens VandeHei moet de samenwerking nieuwe journalistieke opportuniteiten in Europa mogelijk maken.

Analyses

Geruchten over een Europese uitbreiding circuleren al maanden. Politico werd in januari 2007 opgericht door VandeHei en John Harris, beiden ex-werknemers van The Washington Post. De site focust op alles wat met de Amerikaanse politiek te maken heeft, gaande van de kleinste politieke scheet in de fles over pure parlementaire verslaggeving tot zeer gedetailleerde en specialistische analyses over onderwerpen als defensie, gezondheidszorg of onderwijs. Daarbij horen premium abonnementen van enkele duizenden dollars per jaar die vooral bedoeld zijn voor grote internationale organisaties en lobbyisten. Het nieuwsmerk heeft ook nog een papieren krant die op enkele tienduizenden exemplaren gedrukt wordt in de hoofdstad Washington D.C., en een magazine.

Axel Springer is dan weer een van de grootste kranten- en tijdschriftenuitgevers van Europa, en heeft onder andere de tabloid Bild in portefeuille, maar ook de kwaliteitskrant Die Welt. Er werken meer dan 12.000 werknemers. Het bedrijf is actief in meer dan 34 landen, waaronder ook in ons land met bijvoorbeeld een meerderheidsparticipatie in zoekertjessite Immoweb.

via Politicoblog krijgt Europese evenknie in Brussel – Binnenland – De Morgen.