Obama houdt voor eerste keer groot wetsvoorstel tegen – De Standaard

Amerikaans president Barack Obama gebruikt zijn veto om de Keystone XL-oliepijpleiding tegen te houden. Het manoeuvre werd al lang verwacht, maar het Witte Huis heeft het nu ook officieel bevestigd. Het omstreden project is daarmee echter nog niet volledig van de baan.

President Barack Obama zal vandaag (Amerikaanse tijd) zijn veto uitspreken tegen het wetsvoorstel dat ervoor moest zorgen dat het Amerikaanse Congres de bouw van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL kon goedkeuren. Dat heeft Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis bevestigd. Eerder had het Congres het wetsvoorstel doorgestuurd naar de president ter lezing.

De president gebruikte twee keer eerder zijn vetorecht, maar het is de eerste keer dat hij zich tegen een belangrijk voorstel uitspreekt. Voordien was dat niet nodig, aangezien de democraten tot vorig jaar steeds in de meerderheid waren in de Senaat en zo voorstellen van het Congres konden tegenhouden. Politieke waarnemers verwachten dat Obama zijn recht vanaf nu meer zal gaan gebruiken.

Tegenstand van milieuactivisten

Het Keystone XL-project moet ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada door Montana, South-Dakota en Nebraska vervoeren naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. De start van de werken voor de pijpleiding zijn ondertussen al zes jaar vertraagd door een procedureslag.

via Obama houdt voor eerste keer groot wetsvoorstel tegen – De Standaard.