Noorwegen wil meer aardgas leveren aan de EU

Noorwegen is bereid om meer aardgas te leveren als er een tekort zou dreigen in de Europese Unie, maar dan wel tegen een goede prijs. Oslo reageert zo op een mogelijke gasboycot van de EU door Rusland wegens de crisis in Oekraïne.

De Noorse staatsmaatschappij Statoil is na het Russische Gazprom de grootste leverancier van aardgas aan de Europese Unie. Noorwegen voert zelfs 98% van zijn gas uit naar de EU, vooral dan naar Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België.

Door de crisis in Oekraïne en de sancties over en weer tussen de EU en Rusland, wordt gevreesd voor onderbreking van de Russische aardgasleveringen aan Europa. Noorwegen komt dan als eerste in aanmerking om meer gas te leveren.

De Noorse regering zegt dat ze bereid is om meer gas te leveren, maar dan wel tegen een redelijke prijs en beperkt, want er is slechts weinig extra capaciteit beschikbaar, aldus Oslo. In de rest van het jaar kunnen de leveringen nog wel verhoogd worden en Noorwegen raadt de EU dan ook aan om de gasreserves nu al aan te vullen, wat ook gebeurt.

Jaarlijks levert Noorwegen meer dan 105 miljard kubieke meter aardgas aan Europa tegenover 130 miljard kubieke meter voor Gazprom.

via Noorwegen wil meer aardgas leveren aan de EU.