Ineos waagt zich aan Schots schaliegas – Utilities

Ineos heeft een belang van 51 procent genomen in een licentie voor de winning van schaliegas in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om een zogeheten Petroleum Exploration and Development Licence (PEDL). Het is de eerste stap die het bedrijf zet in de schaliegaswinning.

Ineos onderzoekt al een jaar de optie om zelf schaliegas te gaan winnen. Het bedrijf heeft begin dit jaar een team van experts aangetrokken, waarmee het expertise op het gebied van de exploratie en winning van schaliegas in huis heeft gehaald. Nu is het bedrijf dus zover dat het de grote stap durft te nemen.

Dat heeft wel heel wat wikken en wegen gekost. Het Verenigd Koninkrijk is vooralsnog een van de weinige EU-landen die duidelijk voor schaliegas heeft gekozen. Bij de beslissing om te investeren in een projectteam is het voor Ineos een doorslaggevende factor geweest dat de Britse regering de ontginning van schaliegas steunt.

 

Grangemouth

Ineos kan schaliegas gebruiken als grondstof of energiebron voor zijn krakers, maar bezit ook grond, pijpleidingen en opslagruimtes in enkele belangrijke gebieden die ontgonnen worden in het Verenigd Koninkrijk. De kraker in het Schotse Grangemouth kan in de toekomst wellicht draaien op ethaan uit schaliegas van eigen bodem en eigen winning. Deze kraker gaat binnenkort al over op ethaan dat zal worden geleverd vanuit de Verenigde Staten.

Daarvoor heeft het bedrijf contracten gesloten met Amerikaanse leveranciers. Het gas is door de schaliegasrevolutie aldaar zo goedkoop geworden, dat het de moeite loont het naar Europa te verschepen. Ineos kan op deze manier ook met zijn Europese clusters concurrerend op de wereldmarkt voor polyolefinen blijven meespelen.

 

Licentie

De licentie die het bedrijf nu heeft gekocht omvat 329 vierkante kilometer van de Midland Valley in Schotland. In dat gebied zijn ook de Grangemouth-raffinaderij en petrochemische activiteiten van Ineos gevestigd. Het bedrijf nam het belang over van BG Group, de andere 49 procent is in handen van Dart Energy.

via Ineos waagt zich aan Schots schaliegas – Utilities.