Duitse politiebond wil met muur vluchtelingen tegenhouden | Vluchtelingen | De Morgen

Topman Rainer Wendt van de Duitse politievakbond (DPolG) heeft bondskanselier Merkel opgeroepen een muur aan de grens met Oostenrijk te plaatsen om vluchtelingen…

Source: Duitse politiebond wil met muur vluchtelingen tegenhouden | Vluchtelingen | De Morgen

 

Topman Rainer Wendt van de Duitse politievakbond (DPolG) heeft bondskanselier Merkel opgeroepen een muur aan de grens met Oostenrijk te plaatsen om vluchtelingen tegen te houden. Wendt zegt in de krant Welt am Sonntag dat de muur nodig is om grote sociale onrust en andere binnenlandse problemen te voorkomen. Zo’n drieduizend vluchtelingen zijn zaterdag in Slovenië aangekomen, op doorreis naar Oostenrijk en Duitsland.

Vluchtelingen komen per trein aan in Slovenië, via Kroatië ©AFP

Wendt rekent erop dat als Duitsland een muur plaatst, Oostenrijk dit voorbeeld ook zal volgen en een hekwerk aan de grens met Slovenië gaat neerzetten. ‘De binnenlandse orde is in gevaar’, aldus Wendt. ‘Iemand moet aan de noodrem trekken. Alleen de bondskanselier kan dit.’

De duizenden vluchtelingen stroomden Slovenië binnen nadat Hongarije in de nacht van vrijdag op zaterdag de grens met Kroatië sloot . Zo’n 2.700 migranten kwamen via Kroatië in Slovenië aan. Meer vluchtelingen worden zondag verwacht. Veel migranten proberen via Slovenië verder door Europa te reizen, vaak met Oostenrijk en Duitsland als beoogde eindbestemming.

Volgens een woordvoerster van de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, zijn de meeste vluchtelingen afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan.

Premier Miro Cerar liet zaterdag weten dat het leger wordt ingezet om de politie bij grenscontroles bij te staan. Hij meldde dat ‘Slovenië vluchtelingen accepteert zolang Oostenrijk en Duitsland hun grenzen openhouden.’

Hongarije besloot de grens met Kroatië te sluiten omdat volgens het land leiders van de Europese Unie verzuimen tot een plan te komen dat de stroom asielzoekers moet tegenhouden. In september sloot Hongarije al zijn grens met Servië, een andere transitroute naar West-Europa.

Via Slovenië, dat deel uitmaakt van de Schengenlanden, hebben de vluchtelingen volgens de regels vrij verkeer naar buurlanden als Oostenrijk.

Corridor

De Sloveense overheid besloot vrijdagavond de treinverbindingen met Kroatië stil te leggen om zich voor te bereiden op de toevloed van migranten vanuit Kroatië, nadat de grens tussen dat land en Hongarije werd afgesloten.

‘Als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden is het personenvervoer tussen Kroatië en Slovenië opgeschort’, liet de Sloveense spoorwegmaatschappij weten. Volgens het bedrijf werd de beslissing genomen na overleg met de autoriteiten.

Er zouden speciale transportmiddelen worden ingezet worden om het vervoer van migranten op Sloveens grondgebied te regelen. De Kroatische en Sloveense regering zouden samen een corridor inrichten, waardoor alle migranten moeten passeren via twee grensovergangen.