“Dit is een vorm van morele lynching”

“Dit is een vorm van morele lynching”

Belga

vr 31/10/2014 – 17:37 Kevin Calluy

Kerkjurist Rik Torfs blijft het moedig vinden dat bisschop Jozef De Kesel een voor aanranding veroordeelde priester een tweede kans gaf. Ook al heeft de pastoor ondertussen laten weten dat hij geen pastoor meer wil zijn van Middelkerke na de hetze die daarrond is ontstaan. Torfs spreekt van “morele lynching” en “ontmenselijking”.

U noemde de beslissing van bisschop Jozef De Kesel om de priester een tweede kans te geven moedig. Blijft u daarbij?

Torfs: “Ik kom daar niet op terug. Maar ik ben niet verwonderd dat de priester zelf afstand doet van zijn benoeming. Niet iedereen kan evenveel incasseren. Het gaat hier eigenlijk om morele lynching. Hij is moreel afgeschreven, bijna ontmenselijkt.”

Had de bisschop niet moeten beseffen dat zijn beslissing zo veel hevige reacties zou uitlokken?

Torfs: “De bisschop had moeten weten dat dit een punt is in onze samenleving waar geen enkele vorm van begrip bestaat. Het is mogelijk dat hij dat onderschat heeft. Hij moet weten dat je sterk in je schoenen moet staan als je zo’n maatregel neemt.”

Heeft het bisdom en bij uitbreiding de kerk geen imagoschade geleden?

Torfs: “Dit is een pijnlijke zaak, maar het is een dossier dat je niet kan winnen. Maar als je aan zo’n zaak begint, moet je heel goed weten dat je bij je standpunt kan blijven.”

via “Dit is een vorm van morele lynching”.