“Daily Telegraph-eigenaars hadden lening van 250 miljoen pond bij HSBC” | HSBC | De Morgen

19-02-15, 21.02u

Bron: The Guardian

2 ©AP

Frederick en David Barclay, de twee broers die eigenaar zijn van de Britse krant The Daily Telegraph, hadden een lening van 250 miljoen pond lopen bij de Zwitserse bank HSBC. De lening werd afgesloten net voordat journalisten bij de krant ontmoedigd werden kritische stukken over de bank te schrijven, zo onthult The Guardian vanavond.

©REUTERS

De lening van omgerekend 340 miljoen euro was niet bedoeld voor The Daily Telegraph zelf, maar voor Yodel, een pakjesbedrijf in moeilijkheden in handen van de broers Barclay.

Eerder deze week nam de belangrijkste politieke commentator van de krant, Peter Oborne, ontslag omdat hij het niet meer aan kon zien hoe hij en zijn collega’s ontmoedigd werden om kritische stukken over HSBC te schrijven. De Zwitserse bank vormt het middelpunt van het SwissLeaks-schandaal. Volgens Oborne mag de krant op bevel van zijn eigenaren al sinds begin 2013 niet meer kritisch over HSBC berichten uit schrik voor verlies aan advertentie-inkomsten.

De onthulling van de lening werpt nu nieuw licht op de zaak. Want volgens The Guardian werd de lening afgesloten op 14 december 2012, zo moet uit officiële documenten blijken. De broers Barclay moesten zelf borg staan voor de lening, waardoor ze er alle belang bij hadden dat er niets fout liep. In het eerste halfjaar van 2013 maakte Yodel 112 miljoen pond verlies. De laatste documenten over de lening dateren van juni van dat jaar en tonen een nog terug te betalen bedrag van 242 miljoen pond, wat sindsdien nog niet gebeurd lijkt te zijn.

De familie Barclay weigert elk commentaar, maar een anonieme bron wijst de beschuldigingen volledig van de hand en merkt op dat de Barclays leningen bij veel banken hadden. Volgens de bron worden er de laatste dagen veel onwaarheden over de Barclay-broers verteld, al wilde hij geen verdere details over welke onwaarheden het dan gaat.

via “Daily Telegraph-eigenaars hadden lening van 250 miljoen pond bij HSBC” | HSBC | De Morgen.