CEO Het Mediahuis: “Hoog tijd voor een groot debat over wat we met de VRT willen” – Media – De Morgen

CEO Het Mediahuis: “Hoog tijd voor een groot debat over wat we met de VRT willen”

Brecht Decaestecker − 27/08/14, 08u47

© belga.

Gert Ysebaert, gedelegeerd bestuurder van de mediagroep Het Mediahuis, vraagt zich af of de openbare omroep zo’n grote rol moet blijven spelen in het medialandschap: “De VRT heeft zeventig procent van de radiomarkt in handen”, zei hij in het radioprogramma De Ochtend. “Moet dat zo blijven? En moet de VRT op het internet alle nieuws gratis blijven weggeven?”

Nieuws is gratis geworden. Dat beseft ook Gert Ysebaert, topman van de mediagroep Het Mediahuis, waaronder de titels De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vallen. “Als wij het nieuws niet gratis online brengen, dan gaan anderen dat wel voor ons doen”, zo zei Ysebaert in gesprek met De Ochtend. “Dat zie je ook in het buitenland.”

De oplossing voor de traditionele titels is volgens hem blijven investeren in journalistiek die een meerwaarde creëert en waarvoor mensen willen betalen. Zo heeft De Standaard op zijn website al een betaalmuur, wat De Morgen ook later dit jaar zal doen. “De Standaard heeft een avondeditie, enkel toegankelijk voor abonnees. Het Nieuwsblad doet hetzelfde met een zondagseditie”, aldus Ysebaert.

Toch staan de media geweldig onder druk, beweert hij. Omdat de manier waarop mensen tegenwoordig aan hun informatie komen zo versnipperd is. Dat zorgt ervoor dat ook de advertentiebudgetten versnipperd raken. Bovendien worden de budgetten van Vlaamse adverteerders nu ook uitbesteed aan buitenlandse websites. Zo krijgt u Vlaamse advertenties te zien op internationale sites als booking.com of Tripadvisor.

Om het evenwicht te herstellen richt Ysebaert zijn pijlen op de VRT. Want de openbare omroep brengt niet alleen het nieuws gratis op zijn websites, maar ook achtergrond en duiding. Bijvoorbeeld reportages van Rudi Vranckx vanuit Irak. “Moet dat zo blijven? De VRT heeft ook vijf radiostations en zeventig procent van de radiomarkt in handen. Moet dat ook zo blijven? Als je het mij vraagt is het dringend tijd voor een groot debat over hoe we verder willen met de media in Vlaanderen, en daarin is de rol van de VRT cruciaal. Ik zeg dat uit een bezorgdheid voor het ecosysteem van het Vlaamse medialandschap.”

via CEO Het Mediahuis: “Hoog tijd voor een groot debat over wat we met de VRT willen” – Media – De Morgen.