Bedrijfswagens nergens zo gesubsidieerd als bij ons – Economie – De Morgen

Een bedrijfswagen in België wordt elke maand voor 230 euro fiscaal bevoordeeld. Dat is een wereldrecord: in alle Oeso-landen samen ligt de gemiddelde subsidie op 133 euro per bedrijfswagen. Dat schrijft De Standaard vandaag.

In alle 28 onderzochte Oeso-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is een bedrijfswagen een deel van het loon dat werkgevers gebruiken om de lasten op arbeid te verminderen. Want het voordeel op een bedrijfswagen wordt minder belast dan een gewoon salaris.

De Oeso onderzocht hoeveel fiscale subsidies er op die manier worden uitgedeeld aan elke bedrijfswagen. Gemiddeld gaat het om 133 euro per maand per auto, waardoor er over alle landen heen 26,8 miljard euro aan belastinginkomsten ‘verloren’ gaat. Uit de cijfers blijkt ook dat er maar één echte bedrijfswagenkampioen is: België. Ons land steekt met 230 euro voordeel per maand met kop en schouders boven de rest uit. 41 procent van het Belgische wagenpark bestaat dan ook uit bedrijfswagens, terwijl dat voor de 28 landen samen minder dan 20 procent is.

Ook de maatschappelijke kost is hoog, zelfs vier keer zo hoog als de fiscale kost. Dat komt doordat wie een bedrijfswagen heeft veel minder het openbaar vervoer of de fiets gebruikt. Daardoor stijgen de milieu- en sociale kosten.

via Bedrijfswagens nergens zo gesubsidieerd als bij ons – Economie – De Morgen.