Amerikaanse pionier schaliegas overleden – Groen – TROUW

De Amerikaanse zakenman George Mitchell, die het omstreden boren naar schaliegas ontwikkelde, is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vrijdag bekendgemaakt.

Mitchell runde een olie- en gasbedrijf in Texas. Toen de aardgasbellen in de jaren 80 slonken, begon Mitchell te zoeken naar zogeheten schaliegas. Dat zit opgesloten in zeer dicht gesteente.

Lange tijd mislukten de pogingen om het gas te winnen, maar in 1997 hadden Mitchell en zijn werknemers succes. Ze ontdekten dat het gas vrijkwam als ze scheurtjes in het gesteente maakten door grote hoeveelheden water, zand en chemicaliƫn onder hoge druk in de steenlagen te spuiten. Mitchell werd de eerste die het gas uit de grond haalde en op de markt bracht.

Proefboringen

Om schaliegas is veel te doen, ook in Nederland. Een Brits bedrijf wil op drie plaatsen in Nederland proefboringen naar schaliegas houden. Het kabinet denkt daar nog over na, maar milieuorganisaties en bewoners zijn tegen. Zo wordt het schaliegas gewonnen met een mengsel van water en chemische stoffen die giftig, kankerverwekkend en radioactief zijn. Die stoffen kunnen in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen.

via Amerikaanse pionier schaliegas overleden – Groen – TROUW.