Aanslagen Parijs

Source: Aanslagen Parijs

Parijs heeft een nacht van bloedige aanslagen en terreur achter de rug. Volgens de Franse autoriteiten zijn zeker 120 doden gevallen. Andere bronnen spreken over ruim 150 slachtoffers. 200 mensen raakten gewond, van wie er 80 er erg aan toe zijn. Het gaat om de dodelijkste aanslagen sinds de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. De noodtoestand is uitgeroepen over het hele Franse grondgebied en de grenzen zijn gesloten.

Op zeker zeven verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad zijn gisteravond haast tegelijkertijd schoten gevallen en explosies geweest. Veruit de meeste slachtoffers vielen in een concertzaal waar vier terroristen de aanwezigen gijzelden. Maar ook elders vielen slachtoffers. Acht terroristen zijn gedood, zeven van hen bliezen zichzelf op.

Rond 21.30 uur openden schutters het vuur op verschillende cafés en restaurants in het tiende en elfde arrondissement in Parijs, op een moment dat heel wat mensen op de terrassen hun weekend inzetten. De laatste schoten werden gehoord in het centrum, onder meer bij Les Halles. Bij die schietpartijen vielen ruim 30 doden, onder wie 14 in een Aziatisch restaurant.

AP

Op hetzelfde ogenblik gebeurden er drie explosies rond het nationaal voetbalstadion Stade de Franceaan de noordkant van Parijs, waar op dat ogenblik de vriendschappelijke wedstrijd Frankrijk-Duitsland werd gespeeld. Ook de Franse president François Hollande was aanwezig, hij werd onmiddellijk in veiligheid gebracht.

Hier ging het om zelfmoordterroristen die zichzelf opbliezen. Vier doden vielen hierbij, onder wie de terroristen zelf. De explosies waren te horen tijdens de match zelf. In het stadion ontstond paniek bij de toeschouwers, honderden kwamen het veld opgelopen.

AP

De meeste doden zijn gevallen in de concertzaal Bataclan waar vier terroristen de 1.500 aanwezigen gijzelden. Kort voordat de ordetroepen daar zijn binnengevallen en de gijzelnemers zijn uitgeschakeld, hebben die eerst nog geschoten op de concertgangers. Daarbij zouden minstens 80 mensen zijn omgekomen. Drie van de vier daders zouden zichzelf hebben opgeblazen met een explosievengordel zegt de politie. Een vierde werd doodgeschoten door de politie.